Bill Gates za 644 miliona dolara kupio prvu superjahtu na vodonik

Milioneri

Gates je superjahtu platio čak 644 miliona dolara, a osim što će dobiti izgledom prelijep brod, s hiperluksuznom unutrašnjosti, kupnjom toga broda postao je prvi vlasnik plovila koje pogoni tekući vodonik.

Podsjetimo, jedini nusproizvod pogona na vodonik (ili hidrogen, kako neprevedeno koriste izraz) je voda.

Superjahta Aqua ima pet luksuzno uređenih paluba, vrhunsku brzinu od 32 kilometra na sat i može preploviti čak 6750 kilometara prije nego što se ponovno mora napuniti gorivom.

Ta superjahta dugačka je 112 metara, a u sebi ima dva vakumski izolovana rezervoara za tekući vodonik teška po 28 tona, koji održavaju temperaturu tekućeg vodonika na stabilnih -258,89 Celzijeva stapena.

Rezervoari napajaju motore pojedinačne snage od jednog megavata, koji pak pokreću dva zadnja, a tu su i dva bočna potisnika snage za bolje manevriranje, s 300 KW svaki. Tu je i baterija snage 1,5 MWh, koja daje instantnu električnu energiju i napaja brodsku električnu mrežu.

Od ostalih pogodnosti koje dolaze s tom superjahtom, tu je i minivodopad, koji se nalazi na kraju bazena za kupanje na palubi. Na pramcu broda napravljen je opservatorijum, koji nudi spektakularan pogled na ono što se nalazi ispred broda.

U slučaju nužde Aqua ima i slijetalište za helikoptere, odakle putnike na kopno može prevesti vodonikom pogonjen električni dron poput Alkai Skaija.