Ovo je najsigurnija država na svijetu

Living

Singapur je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu. Štaviše, ovaj grad-država u jugoistočnoj Aziji nedavno je proglašen najsigurnijim mjestom u Galupovom izvještaju Solo Travel Safety Report 2019.

Analizirajući podatke o bezbjednosti na putu u 142 zemlje svijeta, radu lokalne policije, broju pljački i drugih napada u pojedinoj državi, ustanovljeno je da se solo putnici najbolje osjećaju baš u Singapuru.

To ne čudi s obzirom na to da je poznato da Singapur ima jednu od najnižih stopa kriminala u svijetu.

Lokalno stanovništvo može da ostavi svoj automobil otključan bez bojazni da će ga neko ukrasti. Žene će u singapurskim restoranima i barovima ostaviti torbicu bez nadzora da bi, recimo, otišle na toalet.

Dame se osjećaju apsolutno sigurno ako se same vraćaju kući iz noćnog izlaska, a roditelji ne moraju da strahuju da će im neko oteti dijete ako ga ne prate u stopu tokom cijelog dana.

Napadi na turiste se gotovo uopšte ne događaju. Zaiejleženi su neki manji problemi sa zakonom poput džeparenja, međutim takvi prestupi su rezervisani za „turistička“ područja poput aerodroma, u sredstvima javnog prevoza, kao i oko popularnih gradskih atrakcija.

Najveće bezbjednosne probleme u zemlji izazivaju prevaranti koji se pretvaraju da su vlasnici zgrada i koji traže velike iznose za rezervaciju stanova za najam. Baš zato preporučuje se iznajmljivanje smještaja samo od registrovanih kompanija.

Treba imati na umu da je Singapur i jedan od najskupljih gradova za život.

Kilogram mljevenog mesa u prodavnici platićete oko 10 dolara, pivo od pola litra oko 3 dolara (a u kafiću oko 11 dolara), dok ćete za mjesečnu kartu za javni prevoz morati da izdvojite oko 75 dolara dinara.

Istovremeno, riječ je o besprekorno organizovanom gradu. Ulice su čiste i mirne, zbog čega će neki reći da je Singapur sterilan, pa čak i predosadan.