Novi koncept ugostiteljstva: Samouslužni zidovi s pićima

Living

Već nekoliko godina ugostiteljski koncepti Easy Wine i Easy Beer predstavljaju pravu atrakciju za stanovnike i turiste glavnog grada Latvije. Po čemu je ova franšiza tako posebna?

Kada se prije nekoliko godina Easy Wine pojavio u Rigi, glavnom gradu Latvije, ovaj bar/restoran je doživio takvu popularnost da su tvorci koncepta vrlo brzo kreirali i otvorili bar za ljubitelje piva – Easy Beer. Ova dva koncepta, kako kaže direktor grupacije Peteris Ozols, najavljuju novu generaciju ugostiteljskih formata, izvještava franchising.rs.

“Easy Wine i Easy Beer su inovativni, potpuno funkcionalni koncepti, pre svega zbog pametnih rješenja koja su poboljšala cjelokupni „korisnički doživljaj“, kaže Ozols.

Po čemu su inovativni? Kad uđe u jedan od Easy barova, gost najprije dobija magnetnu karticu s viruelnim novcem, pomoću koje može sam da toči piće sa specijalno dizajniranog zida s pićima. Osim što ne mora da čeka na uslugu konobara, gost – što je najvažnije – može da bira količinu pića koju će natočiti, koristeći automatizovani sistem za točenje i doziranje. To je tek jedna od prednosti, kaže Ozols.

“U klasičnim barovima ili restoranima, na primjer, najmanja količina piva koju možete dobiti je 300ml – gost tu količinu mora da plati, bez obzira da li će je popiti ili ne. U Easy Beer-u, pak, gost može da natoči piva koliko želi, ali može da sipa i tek 30ml, jer možda želi prvo da proba i uvjeri se da je izabrao pivo koje će mu prijati”, objašnjava Ozols.

“Natočena količina određuje cijenu, a gost plaća tek na kraju večeri. Praksa pokazuje da ovakav način plaćanja značajno podstiče potrošnju. Povećanje potrošnje, povećava i zaradu”, upućuje Ozols na sve prednosti ovog poslovnog koncepta.

Pravu atrakciju u Easy barovima predstavlja upravo samouslužni zid s pićima, koji umnogome utiče na estetiku čitavog prostora. U Easy Wine-u, boce sa vinom su smještene u atraktivno dizajnirane frižidere, u kojima se konstantno održava optimalna temperatura vina. Bačve s pivom u Easy Beer-u skrivene su iza zida, tako da gostima, kad uđu u bar, pažnju prvo privuče zid s nizom točilica i displeja s nazivima pića. I jedno i drugo dizajnersko rješenje lijepo se uklapaju u ambijent koji odiše toplinom i elegancijom.