Bitcoin pod pritiscima u susret istorijskom danu

Valuta

Međutim, trenutno stanje na bitcoin tržištu upozorava na mogući pad vrijednosti nakon što bitoicin bude podijeljen 12. maja.

Kriptovaluta broj jedan po tržišnoj vrijednosti trguje se na nivoima blizu 10.000 dolara – što je gotovo 160% u odnosu na najniži iznos od 3.867 dolara zabilježen 12. marta, prema CoinDeskovoj Bitcoin Price.

Kaže se da je adresa u novcu (tačnije, u zaradi) ako je trenutna cijena bitcoina viša od cijene po kojoj je novčić kupljen ili poslat na adresu.

Dok se 85% adresa nalazi u plusu, 10,8% ili 3,28 miliona adresa je bez novca ili su nabavili kovanice po prosječnoj cijeni višoj od trenutne tržišne cijene. Preostalih 4,1% (1,24 miliona) pripalo je novcu, što znači da je prosječna cijena koju su stekli svojim bitcoinom oko trenutne tržišne cijene.

Takva struktura u kratkom roku možda neće biti dobra za kripto-valutu. Budući da je većina adresa već profitirala, neki promatrači očekuju da će se tokom vikenda pojaviti prodajni pritisak ili nakon što se prepolovi rudarska nagrada koja se očekuje 11. maja.

“Predviđamo da će brojni ulagači iskoristiti rastuće cijene u susret podjeli, kako bi ostvarili dobitke u kratkom roku”, rekao je Ed Hindi, direktor kompanije Tyr Capital Arbitrage SP, koji se fokusira na pružanje likvidnosti i arbitražu na tržištu kriptovaluta.

U međuvremenu, kompanija za istraživanje tržišta Glassnode objavila je u četvrtak da je više od 80% trenutne ponude bitcoina profitabilno i značajno povećanje cijene BTC-a u očekivanju prepolovljenja moglo bi podstaći neke da u kratkom roku ostvare dobitke.

Pad nakon dijeljenja izgleda sasvim moguć jer je učešće u maloprodaji poraslo u posljednjih nekoliko mjeseci. Broj adresa s najmanje 0,1 BTC počeo se eksponencijalno povećavati od februara, a nedavno je porastao na rekordnih 3,014,888, pokazuju podaci Glassnodea.

Rast adresa nastavio se čak i dok su cijene bitcoina skliznule s 10 000 na 3.867 dolara u prvoj polovini marta. Jednostavno rečeno, neki investitori su stekli bitcoine po cijenama ispod 5000 dolara i sada već imaju više od 100% povrata.

Dobici te veličine mogu dovesti više od nekoliko malih trgovaca do odluke da pokušaju izvući profit po tekućim cijenama.

Proteklih mjeseci intenzivno se raspravlja o potencijalnom bikovskom uticaju dijeljenja nagrade na cijenu bitcoina. U isto vrijeme, porast je učešća velikih trgovaca, popularno nazvanih “kitovima”, i makro-trgovaca i institucija.

Broj adresa s najmanje 10.000 bitcoina nedavno je porastao na najvišu vrijednost od avgusta. Metrika se povećala za preko 10% od početka marta.

Otvoreni interes, ili otvorene pozicije, u bitcoin futuresima kotiranim na Chicago Mercantile Exchange skočio je u četvrtak na rekordnih 489 miliona USD. Otvoreni interes za CME široko se smatra proxyjem za makro trgovce ili institucije.

Čini se da su veliki trgovci zadovoljni trenutnom situacijom, i mogu rezervisati profit nakon dijeljenja, gurajući cijene naniže.

Iako bi kripto valuta mogla doći pod pritisak nakon dijeljenja, analitičari smatraju da će pad biti kratkotrajan, prenosi SEEbiz.eu.

To je zato što bi trenutno makro okruženje moglo pojačati privlačnost bitcoina kao zaštitu od inflacije. Zasad su Renaissance Technology i legendarni trgovac Paul Tudor Jones II jedini poznati tradicionalni tržišni igrači koji su se upustili u kripto valute. No, još je dosta zainteresovanih ulagača koji čekaju na marginama kako bi mogli ući na tržište na nižim cijenama.