Japan će preispitati svoj koncept rada „od jutra do mraka“

Svijet

Decenijama se u Japanu vjeruje kako je dugotrajni rad ključ svakog uspjeha. U japanskim kompanijama zaposleni ne mogu kućama prije svojih šefova, a i šefovi rade mnogo više nego što su Evropljani i Amerikanci navikli.

Japanski studenti ostaju u školama daleko duže nego njihove evropske kolege, vjerujući kako su znanje i rad – ključ uspjeha nacije koja praktično nema rudna bogatstva, piše Seebiz.

Prošle nedjelje je premijer Šinzo Abe u dramatičnom pozivu na borbu protiv širenja korona-virusa pozvao na zatvaranje škola, kao i borbu sa tradicionalnim tabuima japanskih firmi o radu „od jutra do mraka, bez obzira na tajfune i potrese“.

Čini se da su velike japanske kompanije poput Panasonika i Micubišija počele s usvajanjem ovih mjera navodeći svoje zaposlene na rad od kuće. Ova promjena navodi poslodavce da uvode fleksibilniji stil rada, ali i da preispitaju svoje kriterijume za dobro obavljeni posao.

„Poslodavci u Japanu nemaju razvijeni sistem za evaluaciju rada svojih radnika, te punu pažnju stavljaju na broj sati proveden na radnom mjestu.“, navodi profesor jednog tokijskog univerziteta.

„Rad od kuće je samo mali dio problema, stvarni problem je realna produktivnost radnika.“

Japanski radnici su poznati da na radna mjesta dolaze i kada su bolesni, u danima kada su zvanično na godišnjim odmorima, a sve kako bi zadovoljili svoje poslodavce. U današnjoj situaciji to apsolutno odmaže u borbi protiv epidemije.