Maloprodaja opala, Kina nastoji da potpomogne potrošnju vaučerima

Svijet

S obzirom na to da se broj obolelih od kovida 19 smanjuje, a višenedeljni festival kupovine tek počinje, kineska vlada deli milijarde juana vaučera i subvencija za kupovinu kako bi podstakla domaću potrošnju.

U jednom od poslednjih takvih poteza, centralni grad Džengdžou, glavni grad provincije Henan, najavio je izdavanje vaučera u vrednosti od 240 miliona juana (oko 36 miliona američkih dolara) od kraja maja do avgusta kako bi podstakao lokalnu potrošnju.

U međuvremenu, južno kinesko ekonomsko čvorište Šendžen počeo je da distribuira treću seriju svojih vaučera za kupovinu, u vrednosti od 400 miliona juana, pred festival kupovine18. jun.

Masovno poklanjanje vaučera došlo je u vreme kada su izbijanje novog talasa epidemije i antiepidemijske mere teško opteretile kinesku domaću potrošnju, posebno prodaju neesencijalnih potrepština i ugostiteljski sektor.

Maloprodaja robe široke potrošnje, koja je značajan pokazatelj snage potrošnje Kine, pala je za 0,2 odsto na godišnjem nivou u periodu januar-april, pokazuju zvanični podaci.