Lagard: Troškovi zaduživanja će rasti i u narednim mjesecima

Svijet

Troškovi zaduživanja će nastaviti da rastu u narednim mjesecima i pored toga što su zvaničnici preduzeli niz koraka koji predstavljaju “najbrže promjene kamatnih stopa u istoriji”, izjavila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde).

“Preduzeli smo važne korake na putu ka normalizaciji naše monetarne politike, povećavajući unaprijed naše kamatne stope”, navela je Lagard u govoru koji je održala u Frankfurtu. Ona je tom prilikom dodala da se očekuje da će ECB na narednih nekoliko sastanaka nastaviti da podiže kamatne stope, piše Bloomberg.

Zvaničnici ECB vode žučne rasprave u vezi sa sljedećim koracima, nakon što su se ovog mjeseca ugledali na Federalne rezerve (Fed) i kamatne stope povećali za tri četvrtine poena. Iako se slažu da je neophodno dalje reagovati kako bi se suzbila rekordna inflacija, javljaju se određena neslaganja kada je u pitanju nivo do kojeg je prikladno primjenjivati agresivnu monetarnu politiku, uzimajući u obzir da rast energetskih troškova gura Evropu u recesiju.

Rukovodilac Banke Estonije Madis Muler (Madis Muller) zahtevao je od ECB da reaguje “dovoljno snažno i odlučno”, navodeći da su kamate i dalje daleko ispod nivoa koji bi ugrozio ekonomsko širenje. Potpredsjednik ECB Luis de Gindos (Luis de Guindos) izjavio je da usporavanje ekonomskog rasta samo po sebi nije dovoljno da obuzda rast cijena, prenosi Biznis.rs.

Lagard je ponovila da će ECB donositi odluke od sastanka do sastanka i da će svaki korak koji preduzme biti zasnovan na ekonomskim podacima.

Naglašavajući da u Evropi rast inflacije nije podstaknut potražnjom, kao što je to slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama, Lagard je izjavila da za sada ne postoji rizik da dođe do povećanja cijena zbog rasta plata.