UEFA će tražiti ogroman novac od klubova i liga za odlaganje EP

Sport

U Nionu će se popodne održati video-konferencija čelnika UEFA, predstavnika svih saveza, liga i igrača na kojem će se donijeti ključne odluke.

U centru pažnje su završnice nacionalnih šampionata, Lige šampiona, Lige Evrope te pomenuto pitanje EURO 2020. koje je planirano od 12. juna do 12. jula.

Odlaganje za ljeto 2021. je jedno od najčešće pominjanih opcija, ali dobro obaviješteni „Atletik“ (The Athletic) tvrdi da će UEFA u tom slučaju zahtijevati kompenzaciju.

Čelnici evropskog fudbala su izračunali da će ih pomjeranje EP za leto 2021. koštati 300.000.000 evra.

Prioritet klubova i liga je završnica šampionata, ranije bi da ih završe, ali to će onda skoro sigurno značiti i pomjeranje EP, čak iako se uvedu neki oblici „doigravanja“ ili završnih turnira.

Ništa manje komplikovan scenario je trenutno okončanje prvenstava, ali u tom slučaju UEFA mora da donese modelitet na osnovu koga će se odlučiti ko će sledeće sezone u evrokupove, ko će ispasti iz liga, a ko u viši rang.

U slučaju produženja sezone, tu je i pitanje ugovora i ljetnjeg prelaznog roka.

EP bi trebalo da se igra u 12 gradova, plan je da bude otvoreno u Rimu, žarištu pandemije koronavirusa, dok bi se polufinala i finale igrali na londonskom Vembliju.

U međuvremenu su se Rusija i Turska javili UEFA da preuzmu obavezu organizovanja cijelog turnira, s obzirom da su manje pogođeni epidemijom od ostatka Evrope.