Kako da održimo motivaciju ako radimo od kuće

Living

Nevjerovatno je lako koncentraciju preusmjeriti na stvari koje nemaju veze s poslom. Činjenica da niste okruženi kolegama, koji su istovremeno konkurencija i motivacija, može negativno uticati na radne navike. Zbog toga stalno morate pronalaziti nove načine da ostanete motivisani.

Donosimo nekoliko savjeta kako da u tome uspijete:

Održavajte radne rutine

Pripremite se na rad kao da idete na posao. Držite se tačnog vremena, a mjesto na kojem radite trebalo bi barem da liči na radne uslove u kancelariji. Isto tako, upozorite ukućane da krećete s poslom kako biste bili sigurni da vas neće ometati.

Napravite listu obveza

Popišite dnevne aktivnosti koje morate obaviti. To će vas motivisati da nastavite raditi sve dok ne izvršite i posljednji zadatak. Popis vas takođea motiviše, budući da križanje obavljenih zadataka utiče na vaš radni elan. To će vam dodatno pomoći da shvatite koje vam je vrijeme potrebno za obavljanje određenih zadataka.

Vizualizujte vlastite ciljeve

Ako se vaš cilj svodi na kupovinu kuće, automobila ili neku višu poslovnu poziciju, pronađite fotografiju koja oslikava vaše aspiracije i postavite je u blizini radnog mjesta. Tako ćete uvijek imati na umu krajnji cilj.

Uzmite pauze

Ako osjećate manjak energije, nema ništa loše u tome da uzmete kratku pauzu. Razmislite o kratkotrajnim aktivnostima koje pozitivno utiču na vaš um i tijelo. Međutim, postavite granice.

Ne prekidajte radni proces

Dok god traje radno vrijeme, nemojte raditi stvari koje ne ulaze u vaš dnevni radni raspored. To je veoma važno za održavanje radnih navika. Rad od kuće podrazumijeva veći nivo samokontrole i discipline.