Nove Fedove podsticajne mjere podržale Wall Street

Berza

Dow Jones ojačao je 285 bodova ili 1,22 posto, na 23.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 2.789 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 8.153 boda.

Ulagače je ohrabrio još jedan Fedov potez bez presedana kojim nastoji pomoći ekonomiji koje je polarizovano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je prije mjesec dana žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u finansijski sistem ubrizgao više hiljada milijardi milijardi dolara, Fed je juče najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10.000 radnika, kupovini obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je centralna banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcionisanje tržišta.

Centralna banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i finansijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom, poručio je Powell.

Zahvaljujući tome, u drugi je plan pao podatak da je prošle nedjelje broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 6,6 miliona.