Podnesena tužba zbog zatvaranja španske banke

Svijet

Nezadovoljni investitori podnijeli su 51 tužbu protiv regulatora Evropske unije zbog zatvaranja španske Banko Popular

To predstavlja jedan od najvećih pravnih izazova za EU do sada i nov napad na propise tog bloka koji se odnose na spasavanje banaka.

Lavina tužbi, podnijetih Opštem sudu Evropske unije, prvi je pravni test u vezi primjene novih bankarskih pravila EU koja imaju za cilj da prisile investitore da snose troškove spasavanja posrnulog kreditora prije nego što se upotrijebi novac poreskih obveznika, prenosi agencija Rojters.

U junu su evropske vlasti intervenisale nakon što su deponenti nagrnuli da povlače novac iz Banko Popular, a njena prodaja je organizovana na prečac posle saopštenja Evropske centralne banka koja je utvrdila da će španski kreditor vjerovatno bankrotirati.

Akcionari Banko Populara i investori koji posjeduju njene obveznice izgubili su oko 4,0 milijarde eura, nakon što je nadležna agencija EU naložila prodaju te finansijske ustanove, tada šeste po veličini u Španiji, većoj rivalskoj banci Santander po nominalnoj cijeni od jednog eura.

Španski poreski obveznici su pošteđeni plaćanja ceha potencijalnog bankrota banke, a štediše i poslovanje banke nisu bili ugroženi, pošto je Santander preuzeo „oboljelog“ konkurenta.

Međutim, odluka o spasavanja Banko Popular putem prodaje, koju su preko noći, 7. juna, donele agencija EU za rješavanje problema posrnulih banaka i izvršna komisija Evropske unije, teško je pogodila neke investitore u obveznice i akcije te banke, koji sada pokušavaju da uzvrate udarac, navodi Rojters.

„Pedesetjedna tužba podnijeta Opštem sudu EU prije isteka roka 17. avgusta protiv agencije, a u nekim slučajevima i protiv Komisije, predstavlja najveći broj zahtijeva koji je ikada zaveden u Opštem sudu za pokretanje sudskih postupaka protiv jedne jedine odluke EU“, rekao je jedan sudski zvaničnik.

Opšti sud je nadležan za sporove protiv institucija EU. Na njegove odluke se tužitelji mogu žaliti Evropskom sudu pravde.