I američke aplikacije uhvaćene u “špijuniranju“ korisnika iPhonea

Mobilni

A još gore je to što među tim podacima može biti bilo šta, od običnog teksta do osjetljivih informacija poput lozinki i drugih podataka.

Prvi koji je uhvaćen u tome je TikTok koji je tvrdio da aplikacija to radi zbog dobrobiti korisnika, tačnije, kako bi ih zaštitila od spama, odnosno kako bi identifikovala “neželjeno ponašanje koje se ponavlja”. BitDens koji je vlasnik TikToka obećao je da će problem riješiti ažuriranjem aplikacije kako bi se “eliminisala svaka potencijalna zabuna”, s obzirom da su kritičari optužili kompaniju da špijunira korisnike Appleovih uređaja.

Najnovije aplikacije za koje je otkriveno da pristupaju podacima u klipbordu iOS-a su LinkedIn i Reddit. U oba slučaja iOS 14 je izdao upozorenja kada su korisnici pokretali aplikacije, ali i dok ih koriste.

Programer Don Morton koji koristi iOS beta, vidio je upozorenje da Microsoftova aplikacija LinkedIn čita sadržaj klipborda posle svakog pritiska na taster.

Reddit tvrdi da mu je potreban pristup clipboardu da bi proverili URL-ove koje je kopirao korisnik kako bi bili objavljeni na veb sajtu. Kompanija garantuje da se podaci iz cliboarda ne čuvaju i ne šalju na drugo mesto, ali je ipak obećala ispravku kako aplikacija više ne bi to radila, a nova verzija aplikacije bi trebalo bi da bude objavljena 14. jula.

I LinkedIn je objavio ispravku, a iz kompanije su objasnili da se podaci korisnika koji se čuvaju u klipbordu ne skladište na serverima kompanije.

Ali ovo nisu jedine aplikacije koje su uhvaćene kako pristupaju clipboardu bez jasnog razloga. Osim njih, to rade i TikTok, Wall Street Journal, Reuters, New York Times, PUBG Mobile, Fruit Ninja, Viber, Weibo, AccuWeather, Hotels.com, The Weather Network, Google News, Patreon, Call of Duty, Philips Sonicare App, a sigurno i neke druge koje još uvek nisu “uhvaćene”.

“Ovo jeste problem”, kaže Don Morton. “Međutim, pravi problem i ono što me plaši je činjenica da bilo koja aplikacija može imati mogućnost pristupa klibordu bez dozvole. Lako sam mogao zamisliti “fišing aplikacije” kako počinju da se pojavljuju (ako već nisu) sa jedinom namjerom da izvuku što je moguće više podataka iz klipborda.”