Dolar nastavio slabiti prema korpi valuta

Valuta

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima skliznuo 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, na 96,416 bodova.

Kurs eura pritom je ojačao 0,26 posto, na 1,1328 dolara. Time je nastavljen blagi uzlazni trend cijene eura od kraja prošloga mjeseca.

Britanska funta prema dolaru je ojačala 0,2 posto, na 1,2641 dolara, nadomak rekorda od 1,2668 dolara, koje je nakratko dostigla u prošlonedjeljnom trgovanju.

Australijskom dolaru cijena je prema američkom porasla 0,4 posto.

Dolar je pak blago ojačao prema jenu, na 106,95 jena, no cijena mu se zadržala blizu najnižih nivoa u dvije nedjelje od 106,635 jena, na koje je u jednom trenutku skliznula u trgovanju krajem prošle nedjelje.

Kurs dolara prošlonedjeljno je trgovanje završio na gubitku treću nedjelju zaredom, u uslovima većih otkupa valuta koje ulagači percipiraju rizičnijima uslijed umjerenog optimizma u vezi globalnih ekonomskih izgleda. Vijesti o razvoju lijekova i vakcine za Covid-19 takođe su razlog poboljšanog ozračja prema poduzimanju rizika, a dodatni podsticaj pružaju i dosadašnji ekonomski podaci koji su pokazali oporavak nakon zaustavljanja ekonomskih aktivnosti, nabraja Reuters.