Bitcoin prešao 19.200 dolara

Valuta

Bitcoin je nastavio da raste i na početku ove nedjelje pa je tako juče stigao do 19.207 dolara.

Najvažnija kriptovaluta ove je godine uzletjela preko 150%, a kripto entuzijasti ovakav skok pripisuju neviđenim monetarnim i fiskalnim podsticajima kao odgovor na krizu Covid-19, kao i interesu velikih ulagača poput Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Druckenmillera.

Sada se prikrada prema najnovijem vrhuncu od 19.783 dolara iz decembra 2017. godine. Nakon što je postigao taj rekiord, balon je pukao i bitcoin je naglo pao na 3.122 dolara sljedeće godine.

No, mnogi ljubitelji kriptovaluta tvrde da su ovoga puta stvari drugačije. U industriji su tako s odobravanje popratili velike poteze poput Fidelity Investmentsa, Squarea i PayPala.

PayPal je nedavno počeo da dopušta svojim korisnicima trgovinu, držanje i prodaju virtualnih valuta. Div za plaćanja trebao bi omogućiti kupovinu s kripto računom početkom sljedeće godine.

Bitcoin se popeo na 15.000 USD 5. decembra da bi već dva tjedna kasnije vrijedio 18.000 USD. Tržišna vrijednost bitcoina – koja se izračunava množenjem ukupnog broja bitcoina u opicaju s cijenom – sada iznosi 355,9 milijardi USD, više od 331,8 milijardi USD koje je pogodila u decembru 2017. godine, prema podacima CoinDeska.