Analitičari: Niz kupovnih signala za bitcoin

Valuta

Iako je kraj veljače donio poprilično raširenu korekciju vrijednosti kriptovaluta, čini se da je početak novog mjeseca donio niz kupovnih signala, piše CoinDesk.

Jedan od tih signala je i količina bitcoina u opticaju.

Alessandro Andreotti, posrednik u prodaji bitcoina, rekao je za CoinDesk da “institucije kupuju više bitcoina mjesečno od onih koji se rudare i jednostavno nema dovoljno za sve.”

“Ovo je najveći faktor koji u posljednje vrijeme povećava cijenu bitcoina”, dodao je.

Dinamika snabdijevanja mogla bi se pokazati ključnom za vraćanje bikovskog tona na tržište bitcoina, nakon što je prošlonedjeljna korekcija cijena poljuljala povjerenje nekih maloprodajnih ulagača. Rasprodajom je bitcoin krenuo na blizu 43.000 američkih dolara, što je 26% manje od rekordne vrijednosti iznad 58.000 američkih dolara ostvarene 21. februara.

U poređenju s posljednjom velikom korekcijom tržišta bitcoina početkom januara, čini se da je manje dugoročnih vlasnika bitcoina prošli tjedan smanjivalo svoje pozicije ili unovčavalo dobit, navodi Glassnode.

Podaci druge tvrtke za analizu blockchaina, CryptoQuant, pokazuju da je više od 12.000 BTC-a, vrijednih oko 600 milijuna američkih dolara, u utorak premješteno s berze kriptovaluta Coinbase Pro – što se smatra vjerojatnim povlačenjem na dugoročno držanje od strane jednog ili više institucionalnih investitora. To bi mogao biti znak da su investitori iskoristili pad cijene kako bi akumulirali bitcoin po sniženoj cijeni.

A tu je i niz drugih pozitivnih vijesti koje se percipiraju kao kupovni signali za biitcoin.

Cboe BZX Exchange planira berzansko listanje dionica VanEckovog bitcoin ETF-a, pokrećući postupak regulatornog pregleda za uvrštavanje fondova kojima se trguje na berzi u SAD-u.

Goldman Sachs ponovno pokreće platformu za trgovanje kriptovalutama što je još jedan pokazatelj da više institucionalnih trgovaca i investitora pokazuje interes za tržištima digitalne imovine. Ni korporativni kupci nisu gotovi s ulaganjem, a MicroStrategy, već nakrcan bitcoinima, nadopunjuje svoje posljednje ulaganje od milijardu dolara s još 15 miliona dolara vrijedne kupovine.

Citigroup je prije nekoliko dana objavio izvještaj na 108 stranica o industriji kriptovaluta u kojem je rekao da je bitcoin na “prekretnici” uslijed sve većeg maloprodajnog i institucionalnog interesa.

I za kraj, ali ne i najmanje važno, PayPal pregovara o kupovini Curva, kompanije za rukovođenje kriptovalutama, u potezu koji bi mogao pozicionirati diva za plaćanja da zaroni još dublje u kripto tržište.

Siniša Malus, SEEbiz.eu