Goldman Saks: Zaboravite dolar, kupujte zlato

Valuta

Analitičari Goldman Saksa tvrde da su strahovi od inflacije u zemlji naglo porasli. Rasprava se promijenila tokom očekivane odluke Kongresa o novom krugu fiskalnih podsticaja za jačanje privreda, prenosi Seebiz.

U tekućoj godini Federalne rezerve (Fed) već su povećale svoj saldo na 2,8 biliona dolara. Goldman Saks otvoreno je govorio o posljedicama takvih podsticaja. Analitičari prepoznaju i predstavljaju širu sliku koja se odražava na inflaciju.

Banka je objavila da će cijena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci, što je znatno više od ranije najavljenog rekorda – dvije hiljade dolara. Trenutno je glavno sredstvo za očuvanje imovine već naraslo na 1.950 dolara. Pad realnih kamatnih stopa u SAD-u mogao bi gurnuti cijenu zlata na rekordne nivoe, kažu bankari.

Na kraju jula dolar je pao na dvogodišnji minimum u odnosu na euro. Trend se intenzivirao kada je Evropska unija objavila plan privrednog oporavka težak 750 milijardi eura.

U junu, bivši predsjednik investicione banke Morgan Stenli i profesor sa Univerziteta Jejl Stiven Rouč predvidio je da će dolar izgubiti trećinu svoje vrijednosti u 2021.-2022. Svoju prognozu objasnio je nakupljenim problemima američke ekonomije.