Gubici naftnih giganata se mjere milijardama

Finansije

Njihova predviđanja s početka 2020. godine da će se cijena nafte do kraja godine kretati oko 65 dolara po barelu, pala su u vodu već s prvim danima marta kada je cijena barela počela da klizi, a onda i da se strmoglavi.

Podaci naftne kompanije Šel pokazuju da ni najjači nisu ostali imuni, te je zabilježen gubitak od 18,1 milijardu dolara, dok je u isto vrijeme u prošloj godini ova kompanija imala dobit od 9,3 milijarde dolara.

U kompaniji Total su od početka godine zabilježili gubitak od 8,3 milijarde dolara, dok su u prvih šest mjeseci 2019. imali 5,9 milijardi dobiti. Operativni tokovi novca pokazuju da je Total imao pad od 52 odsto ‒ 4,8 milijardi dolara danas u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. kada su prihodovali 9,8 milijardi dolara.

ENI bilježi neto gubitak od 7,3 milijarde evra, dok je u isto vrijeme lane imao dobit od 1,5 milijardi. Istovremeno Ekson mobil bilježi gubitak od 1,7 milijardi dolara, a prije godinu dana je bio u plusu i imao dobit od 5,5 milijardi.

Dobit Britiš petroleuma je prošle godine u ovo vrijeme iznosila 4,7 milijardi dolara, a ove piše gubitak od 21,2 milijarde dolara.

Istovremeno analitičari procjenjuju da će se nestabilnost na naftnom tržištu nastaviti i u drugom dijelu godine zbog neizvjesnosti u vezi sa pandemijom virusa korona koja utiče na cijene i potražnju za naftom.