Huawei ide u Rusiju kako bi izbjegao posljedice sankcija

Akvizicije

Kompanija  je odbila ove tvrdnje i rekla da bi pozdravila sve nezavisne sigurnosne provjere svojih proizvoda.

Huawei je dramatično povećao ulaganja u Rusiju, zbog američkih ograničenja prema tehnološkom divu, rekao je izvršni direktor Ren Zhengfei.

“Nakon što su nas Sjedinjene Države uvrstile na popis entiteta, svoja smo ulaganja iz Sjedinjenih Država prenijeli u Rusiju, povećali ruska ulaganja, proširili ruski naučni tim i povećali platu ruskim naučnicima”, rekao je Ren u nedavnom govoru u kineskom univerzitetu,Shanghai Jiao Tong.

Naglašavajući da bi kopanija trebala “ostati na putu samo-usavršavanja i otvoriti se” kako bi mogla preživjeti, ali i napredovati, Ren je takođe optužio Washington zbog sve većih ograničenja, rekavši da “neki američki političari žele da Huawei umre”.

Komentari izvršnog direktora Huaweia dolaze nakon primjedbi ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova od prošle nedjelje o tome da je Moskva i dalje zainteresovana za saradnju s Kinom i Huaweijem na internetskoj tehnologiji 5G te da ne namjerava “slijediti [primjer] SAD-a”. SAD naime zahtijevaju od Rusije da prestane da sarađuje s Kinom, a posebno s kompanijom Huawei na implementaciji 5G tehnologije, prenosi portal Logicno.com.

POOŠTRENE SANKCIJE

Američki Odsjek za trgovinu pooštrio je ograničenja u pogledu Huaweijevog pristupa američkoj tehnologiji 17. avgusta, dodavši 38 ekonomskih podružnica, koje se nalaze u 21 zemlji svijeta, na svoju ekonomsku crnu listu (uključujući Huawei Cloud Russia i Huawei OpenLab Moskva), ali i “pozivajući” američke saveznike da im se pridruže u implementaciji mjera. SAD su nova ograničenja opravdale navodeći navodnu sistemsku špijunažu od strane kineskih kompanija za „kinesku Komunističku partiju“.

Kineske su vlasti oštro kritikovale američki potez i pozvale Washington da prekine svoje “nerazumne postupke” u vezi s kineskim, tehnološkim divom.