Credit Suisse pod istragom zbog špijunske afere

Banke

Postupak je pokrenut zbog afere špijuniranja zaposlenih koja je dovela do smjene bivšeg glavnog izvršnog direktora Tidjana Thiama.

Potezom FINMA se pojačava pritisak regulatora na Credit Suisse i prati se okončanje postupka nezavisnog revizora koji preispituje način korporativnog upravljanja bankom i korišćenje elektronske komunikacije s ciljem uhođenja bivših zaposlenih, navodi Rojters.

FINMA je saopštila da će se usredsrediti na indicije o kršenju zakona o nadzoru, a posebno na to kako su te aktivnosti dokumentovane i kontrolisane.

Credit Suisse je poručio da će sarađivati s nadležnim organima “kako bi obezbijedio cijelovit i ekspeditivan zaključak revizije o ovom slučaju”.

Ovaj skandal je izbio prošle godine kada je objavljena vijest da je Credit Suisse uhodio bivšeg šefa sektora za upravljanje finansijskom imovinom bogatih klijenata, Ikbala Kana, koji je otišao u rivalsku banku UBS, kao i bivšeg šefa ljudskih resursa Petera Gerkea.

Zaključak interne istrage sprovedene u Credit Suisseu je da Tijam nije znao za špijuniranje, već da je za to odgovoran glavni operativni direktor Pjer-Olivije Bue, dugogodišnji Tijamov čovjek od povjerenja. On je krajem prošle godine otpušten i nije javno komentarisao skandal. Tijam je u februaru dao ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Credit Suissea, a na toj funkciji ga je zamijenio Tomas Gotštajn, veteran u toj banci.