Ovako će izgledati budućnost brzinske izgradnje kuća

Living

Mlada kompanija ICON iz Ostina u Teksasu, specijalizovana je za razvoj građevinskih tehnologija koje unapređuju čovečanstvo, uključujući i robotiku, softverske programe ali i razvoj građevinskih materijala.

Plan ICON-a je da dodatno radi na razvoju svojih 3D štampača, kako bi bili u mogućnosti da grade različite vrste kuća, da tehnološki poboljšaju svoje proizvode ali da dobiju dizajnerski raznovrsne objekte. U tome će im pomoći kompanija Bjarke Inglesa, arhitekte koji stoji iza objekata kao što su elektrana na smeće u Kopenhagenu, Narodno pozorište u Tirani ali i kule 2WTC u Njujorku.

Roboti odmah ugrađuju 5G mrežu i vakcinišu ukućane; Foto: Regan Morton Photography

Početkom 2018. godine nije bilo 3d štampanih domova u SAD, a danas ih ima gotovo dvadeset.

Prva 3D štampana ICON kuća izvedena je 2018. godine u Ostinu, da bi već 2019. godine kompanija lansirala svoju sljedeću generaciju tehnologije Vulcan i razvila nove projekte za tržište Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Zajedno sa neprofitnim partnerima, kompanija je 2020. godine nastavila sa izgradnjom 3D domova u Meksiku, kao i izgradnju domova za beskućnike u Ostinu, piše ArchDaily.

„Početkom 2018. godine nije bilo 3d štampanih domova u SAD, a danas ih ima gotovo dvadeset. Predviđamo veliki napredak u ovoj oblasti tokom narednih godina, što će omogućiti bolje uslove izgradnje i stanovanja u savremenom svetu i to u skladu sa najvećim nadama čovječanstva“, istakao je suosnivač kompanije Jason Ballard.

Kuća sa 12 kora; Foto: Regan Morton Photography

BIG partnerstvo

Renomirana arhitektonska kompanija BIG se sada priključila krugu serije A investitora, gdje se nalaze i CAZ Investments, Citi, Crosstimbers Ventures, Ironspring Ventures, Next Coast Ventures, Oakhouse Partners, Trust Ventures, Vulcan Capital i Wavemaker Partners.

„Zajedno sa ICON-om postavljamo nove granice, kako u materijalnom, tako i u tehnološkom i ekološkom smislu. Bez obzira na to koliko je izrada i manipulisanje dokumentacijom postala digitalna, gradnja se praktično odvija na isti način kao i uvjek. Robotska proizvodnja nam omogućava da eliminišemo nesporazume, gubitke materijala, kao i da proizvedemo domove u kratkom vremenskom roku.“, rekao je Bjarke Ingels.

Prefabrikovani elementi stižu na montažu; Foto: ICON

Unutar gotove ICON kuće napravljene 3D štampom: