Rezidencija bivše SFRJ u Njujorku prodata za 12 miliona dolara

Države sukcesori bivše SFRJ su u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše zajedničke države na adresi 730 Park Avenija za ukupno 12,1 miliona dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku predstavlja prvi ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u posljednje dvije godine i predstavlja značajan uspjeh za sve strane, navodi se u saopštenju ministarstva.

Republici Srbiji od prodaje ove nekretnine pripalo je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara, dodaje se.

Kako je objavilo hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, Hrvatskoj će od prodaje rezidencije pripasti 2,075 miliona dolara.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cijene, u skladu s postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja od 1. januara 1992. godine do dana prodaje, koji, prema navodima ministarstva, iznose 3,3 miliona dolara.

Srpsko ministarstvo je naglasilo da će, imajući u vidu da je ove troškove sve vrijeme plaćala Republika Srbija, pomenuta sredstva biće joj i refundirana.

Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UN – zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju.

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju).