Više globalnih investitora uskoro na kineskom tržištu obveznica

CAPITAL

U prekretnici objavljenoj u četvrtak, britanski dobavljač indeksa FTSE Russell rekao je da će kineske državne obveznice biti dodate ključnom indeksu koji uključuje uglavnom razvijene ekonomije od oktobra sljedeće godine. Uključivanje oko 1,5 biliona dolara kineskog tržišta obveznica od 16 triliona dolara trebalo bi da bude dodatno potvrđeno u martu 2021. godine.

„Od kada su kineske vlasti stavljene na listu praćenja, uvele su značajna poboljšanja na infrastrukturi tržišta fiksnog dohotka, omogućavajući lakše učešće međunarodnih investitora“, rekao je FTSE Russell u izjavi. Dodao je da razvoj uključuje poboljšanje likvidnosti obveznica na sekundarnom tržištu, poboljšanje strukture deviznog tržišta i razvoj globalnih procesa poravnanja i kastodija.

Kineske državne obveznice ranije su bile uključene u pakete indeksa JP Morgan i Bloomberg Barclays, a pridruživanje WGBI označit će još jednu prekretnicu za brzo razvijauće tržište kineskih obveznica, posebno u vremenima kada investitori traže veće prinose, prenosi Logicno.com

Kina ima drugo po veličini tržište obveznica na svijetu, ali su međunarodni investitori držali 2,8 biliona juana (410,69 milijardi dolara) kineskih obveznica ili manje od tri procenta cjelokupnog tržišta krajem avgusta.
Debi na indeksu može donijeti najmanje 100 milijardi dolara u kinesku ekonomiju, predviđaju neki analitičari, dok drugi kažu da bi priliv mogao biti veći za 40 ili čak 50 odsto. Prema riječima menadžera portfelja sa fiksnim prihodom u JP Morgan Asset Management, Jason Panga, Kina bi mogla prikupiti oko 140 milijardi dolara dodatnih priliva u svoj dug kao rezultat odluke, dok HSBC navodno procjenjuje da bi privučena sredstva mogla premašiti 150 milijardi USD.

„Prekomorski investitori ove godine kupuju više kineskih obveznica sa pristojnim prinosom usred globalnog okruženja sa nultom stopom, stalne diverzifikacije globalnih rezervi i priliva kao rezultat prethodnog uključivanja indeksa obveznica“, Candy Ho, HSBC globalni šef RMB poslovanja za razvoj u svojoj jedinici za globalna tržišta, navodi South China Morning Post. „Uključivanje FTSE WGBI indeksa dodatno će ubrzati učešće globalnih investitora.“