Inflacija u Americi previsoka, podizaće se kamate

CAPITAL

Predsjednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel poručio je da će centralna banka preduzeti oštre mjere protiv inflacije koja, kako kaže, ugrožava inače snažan ekonomski oporavak.

“Tržište rada je veoma snažno, ali je inflacija previsoka”, naveo je Pauel u govoru pred članovima Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE), prenosi CNBC.

Njegovo obraćanje dolazi manje od nedjelju dana nakon što je FED podigao referentnu kamatu prvi put u više od tri godine u nastojanju da se izbori sa inflacijom koja je na najvišem nivou u posljednjih 40 godina.

Pauel je ponovio stav, koji je prošle srijede iznio Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) poslije sastanka, da će podizanje kamate biti nastavljeno dok god inflacija ne bude pod kontrolom. Dodao je da bi povećanja, ako bude potrebno, mogla da budu i veća od 0,25 posto koliko je odobreno na martovskoj sjednici.

“Preduzećemo sve neophodne korake da obezbijedimo povratak stabilnosti cijena. Ako zaključimo da je potrebno aresivnije podizanje kamate na federalna sredstva za više od 25 baznih poena, to ćemo učiniti”, rekao je on.

Nakon Pauelovog obraćanja, akcije na Vol stritu su pale na najniži nivo, dok su prinosi na američke državne obveznice porasli.

Inflacija u SAD, mjerena indeksom potrošačkih cijena, dostigla je u februaru 7,9 posto međugodišnje, dok je bazna inflacija, koju FED preferira kao važan parametar prilikom odlučivanja o monetarnoj politici, iznosila 5,2 procenta. Ciljana stopa inflacije američke centralne banke je dva posto.

Pauel je, kao i ranije, pripisao veliki dio inflatornih pritisaka faktorima proizašlim iz kovid pandemije, prije svega eskalaciji potražnje za robom koju ponuda nije mogla da podmiri. On je priznao da su zvaničnici FED-a i mnogi ekonomisti “uveliko potcijenili” koliko će ti pritisci trajati, navodi američki medij.