Najveći dobitnik bankarske krize: Bitcoin

CAPITAL

Bitcoin je skočio u ponedjeljak jer su se neki ulagači okrenuli digitalnim valutama zbog krize u tradicionalnom bankarskom sektoru.

Bitcoin je porastao za 5% na 28.378,35 dolara oko 5:20 ujutro ET, prema CoinDesku. Ranije tokom dana bitcoin je dostigao 28.554,07 dolara, što je najviši nivo u devet mjeseci.

U 24 sata do ponedjeljka u 5 ujutro po istočnom vremenu, vrijednost svih bitcoina u opticaju porasla je za oko 26 milijardi dolara.

Porast bitcoina dolazi usred previranja u globalnom bankarskom sektoru izazvanog kolapsom banke Silicijumske doline u SAD-u. Dok su američka regulatorna tijela uskočila kako bi zaštitila depozite u SVB-u, nastavila je da raste zabrinutost zbog regionalnih banaka i u SAD-u i širom svijeta, prenosi Seebiz.

U Evropi je švajcarska banka Credit Suisse bila u fokusu nakon propasti SVB-a i nakon što je njegov najveći dioničar, Saudijska nacionalna banka, rekao da ne može da pruži dalju finansijsku pomoć zajmodavcu zbog regulatornih ograničenja.

U nedjelju je UBS pristao da kupi Credit Suisse za 3 milijarde švajcarskih franaka (3,2 milijarde dolara) uz djelimično posredovanje švajcarskih regulatora koji žele da zaustave “zarazu” u globalnom bankarskom sektoru.

Zagovornici bitcoina često su ga nazivali “digitalnim zlatom” zbog čuvanja vrijednosti, naročito u trenucima globalnih previranja, i onom koja nije u korelaciji s drugim oblicima imovine. Međutim, bitcoinom se češće nego inače trgovalo kao s dionicama, a posebno na tehnološkom Nasdaqu.

Ali postoje znakovi da se kretanje cijene bitcoina za sada počinje odvajati od dionica.

“Ako se pogleda istoriju bitcoina i zašto je uopšte stvoren, upravo za ovakve događaje trenutni sistem pokazuje znake slabosti i tako pomaže posjedovanje nekorelisabe imovine”, naveo je potpredsjednik za korporativnog razvoj međunarodne kripto mjenjačnice Luno, Vijay Ayyar.

“Proteklih godina dosta se raspravljalo o argumentu da je bitcoin zasebna klasa imovine, ali sada vidimo da taj stav opravdava na mnogo načina”, dodao je.

Dok je zlato ove godine poraslo za oko 9%, bitcoin je porastao za više od 70%.