Nazire se kraj povećanju kamatnih stopa Feda

CAPITAL

Američki ekonomisti prognoziraju da će Federalne rezerve (Fed) iduće nedjelje podići kamatnu stopu za 25 baznih poena, na raspon od 5,25 do 5,50 procenata, dok većina njih očekuje da će to biti posljednje povećanje ovog ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

Usporavanje godišnje inflacije na tri odsto u junu, sa četiri odsto u maju, navelo je mnoge analitičare na Wall Streetu da zaključe da bi inflacija uskoro mogla da bude sasvim ukroćena, odnosno spuštena u ciljani okvir od dva odsto. To je navelo analitičare da očekuju da će Fed okončati povećanje kamatnih stopa ove godine, prenosi Reuters.

Zabrinutost zbog bankovnih stresova koji opterećuju kreditiranje u velikoj mjeri je popustila, a uslovi kreditiranja nisu značajno pooštreni od proljetos kada su tri američke regionalne banke doživjele kolaps. Neke od vodećih banaka u SAD prijavile su protekle nedjelje uspješne rezultate za drugi kvartal, a prema podacima Feda, pristup kreditima nije drastično smanjen u tom periodu.

To zvaničnicima Federalnih rezervi daje izvjesna uvjeravanja da mogu da nastave sa podizanjem kamatnih stopa u julu i vjerovatno u septembru, ali sve će zavisiti od ekonomskih pokazatelja u narednim mjesecima, prenosi CNN. Zvaničnici Feda direktno su fokusirani na baznu inflaciju, zanemarujući cijene energije, hrane i stanovanja.

Indeks cijena za ličnu potrošnju, za koji se smatra da je osnovni merač inflacije na koji se oslanja Fed, porastao je u maju za 3,8 odsto na godišnjem nivou, što je manje u odnosu na aprilskih 4,3 odsto. Istovremeno, osnovna mjera inflacije opala je na 4,6 sa 4,7 odsto, i nalazi se na najnižoj tački od oktobra 2021. godine.

Zategnuto tržište rada takođe je i dalje izvor inflatornog pritiska, tako da Fed mora da pokuša da ga dodatno uspori. Poslodavci su u junu dodali više od 200.000 radnih mjesta, dok bi optimalan broj trebalo da bude manji od 100.000.

Neki zvaničnici Feda već se zalažu za dva uzastopna mjesečna povećanja kamatnih stopa kako bi osigurali povlačenje inflacije, ali pitanje je da li će njihov uticaj biti odlučujući u Federalnom komitetu za otvoreno tržište (FOMC), koji se nalazi u kadrovskom previranju.

Predsjednik Feda Sent Luisa Džejms Bulard (James Bullard), koji se smatra najagresivnijim zagovornikom povećanja kamatnih stopa, najavio je da se povlači u avgustu, dok bi njegovo mjesto trebalo da zauzme ekonomistkinja Adrijana Kugler, poznata po mekim stavovima u pogledu monetarne politike. Dok se povećanje kamatnih stopa u julu priprema već neko vrijeme, još nema nagovještaja odluke Feda u septembru.

Bivši šef američke centralne banke Ben Bernanke ocijenio je da bi naredno povećanje kamatnih stopa Feda moglo biti posljednje.

„Izgleda prilično jasno da će Fed podići kamatne stope za još 25 baznih poena na svom sljedećem sastanku. Moguće je da bi povećanje u julu moglo da bude poslednje“, naveo je Bernanke, prenosi Bloomberg.

Predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) ima veliki uticaj na FOMC, a on je rekao da Fed ima još posla da uradi i da ne isključuje naredna uzastopna povećanja kamatnih stopa. Centralna banka ima izraženu tradiciju kolegijalnosti, što znači da se poštuju stavovi većine. Odluka u junu da se pauzira sa povećanjem kamatnih stopa izglasana je jednoglasno, iako je debata bila burna, prema zapisniku sa sastanka. Sledeći sastanak FOMC biće održan 25. i 26. jula.