Bundesbank: Banke da se spreme na rast insolventnosti klijenata

Banke

Budući da je dio Vladinog moratorijuma sada istekao, njemačka centralna banka navodi da bi nesolventnosti kompanija mogla do marta iduće godine da poraste za više od 35 posto, na preko 6.000 privrednih subjekata po kvartalu, što je nivo koji nije viđen još od 2013. godine, prenosi Rojters.

“Oštar ekonomski pad pojačava strahovanja da će se broj insolventnih preduzeća značajno povećati u narednim kvartalima”, upozorava Bundesbanka u godišnjem izvještaju o finansijskoj stabilnosti, uz procjenu da će rast nesolventnosti biti veći u proizvodnom sektoru nego u uslugama i građevinarstvu.

Uticaj na banke bi mogao da bude ograničen jer najteže pogođena ugostiteljska industrija u kreditnom knjigovodstvu domaćih banaka ima udio nešto manji od dva posto, u odnosu na udio od 23 procenta sektora nekretnina i građevinarstva.

Pandemija virusa korona i dalje bi mogla da predstavlja problem za njemačko tržište nekretnina nakon visegodišnjeg procvata, dodaje se dalje.

“Povećanje nezaposlenosti i broja nesolventnosti domaćinstava takođe bi moglo da rezultira rastom neizmirivanja dugova po osnovu stambenih kredita, dok bi rast nesolventnosti preduzeća i smanjena potražnja za poslovnim prostorom mogli negativno da utiču na tržište komercijalnih nekretnina”, zaključuje Bundesbanka.