“Royal Bank of Scotland” devetu godinu zaredom bilježi gubitak

Britanska banka “Royal Bank of Scotland” (RBS) uknjižila je neto gubitak od 6,95 milijardi funti (8,2 milijarde eura) u 2016. godini

Ovaj gubitak povezan je sa parničnim troškovima i izdacima povezanih sa restrukturiranjem poslovanja. To je deveta godina zaredom da RBS bilježi godišnji gubitak, koji je prošle godine iznosio 1,98 milijardi funti, navodi se u saopštenju banke.

Takav gubitak je posljedica parničnih troškova od gotovo 5,9 milijardi funti, zbog uloge koju je ta banka imala u prodaji rizičnih hipotekarnih kredita u SAD, koji su prouzrokovali krizu 2008. godine.

Banka RBS, koja je poslije finansijske krize 2008. godine dobila paket pomoći od vlade u Londonu, imala je troškove od 2,1 milijarde funti zbog restrukturiranja poslovanja. Troškovi su očigledan podsjetnik onoga šta se dešava kada stvari krenu loše i izgubite fokus na klijente – navodi se u saopštenju generalnog direktora RBS-a Rosa Mekivana.

On je proteklih godina bio zadužen za veliko reorganizovanje poslovanja, zbog čega je smanjio aktivnosti banke u oblasti investicionog bankarstva i ukinuo na hiljade radnih mjesta.

Banka RBS je saopštila da će srezati operativne troškove za dodatne dvije milijarde funti u naredne četiri godine, od čega će 750 miliona funti ušteda biti realizovano u ovoj godini.