Prva robot influenserka: Prati je 300.000 i zarađuje pravi novac

Back stage

Trenutna epidemija koja je pogodila čitav svet, a “živim” influnserima ograničila aktivnost, naterala je kompanije da koriste robot – influensere za promociju svojih proizvoda na platformama poput Instagrama.

Jedna od njih je i @imma.gram koja ima više od 300.000 pratilaca na Instagramu. Iako na prvi pogled podseća na običnu devojku, ona je ipak robot, koji yara]uje realan novac.

Poznata je po nekoliko veoma uspešnih saradnji, poput saradnje sa Poršeom, zatim luksuznim modnim brendom Ferragamo. Osim toga, ona snima i modne editorijale i učestvuje u izazovima na TikTok-u.

Virtuelni influenseri su i ranije, prije korone, imali veliki uticaj na društvenim mrežama.

Kako stručnjaci navode, očekuje se da će brendovi da potroše oko 15 milijardi dolara godišnje na marketing influensera do 2022. godine, za razliku od prošlogodišnjih 8 milijardi.

Sve veći dio tog novca pripada virtuelnim influenserima, a tradicionalni marketing doživljava ozbiljne poremećaje.

“Virtuelni influenseri, iako su lažni, imaju stvarni poslovni potencijal. Dugoročno, s njima je jeftinije raditi nego sa ljudima. 100 odsto ih je moguće kontrolisati, a mogu da se pojave na više mjesta odjednom, i što je najvažnije, nikada ne stare i ne umiru”, kaže jedan marketinški stručnjak.

Iako ovo poslovno ima smisla, važno je razmotriti etičku stranu angažovanja robota da glume ljude, smatraju drugi.