Filip Cepter: Svijet se promijenio, potrebna su nova znanja

Lider

Filip Cepter, predsjednik Zepter International, rekao je da uvijek sebi postavlja tri pitanja prije nego što počne da radi, a to su šta, kako i kada. Cepterova kompanija posluje u više od 80 zemalja širom svijeta.

– Okolnosti kreiraju naše ponašanje. Devedesetih godina, odnosno 1985. kada sam osnovao firmu i krenuo sa prodajom šerpi, to je bio najveći nonsens za najveći broj ljudi. Želio sam da promovišem životni stil koji će promijeniti živote miliona ljudi, a ne da prodajem šerpe. Mi smo prodali preko 1,2 milijarde proizvoda u okviru te kampanje i došli do preko 80 miliona kupaca – rekao je Filip Cepter za beogradski NIN.

On je podsjetio da su njegove šerpe svojevremeno koštale 300 maraka.

– Svi su imali šerpe, ali niko nije znao da je hrana i sve što unosimo u nas ključ ključeva. Danas poslije 35 godina mi uživamo u imidžu da smo ljudima dali ono što im je potrebno – naveo je Cepter.

Govoreći o koroni, rekao je da takve nove okolnosti nisu sudnji dan, već božji dar.

– Korona je božji dar, ako se uskoro završi trend oboljevanja, a sigurno će se vakcina otkriti. To je izazov cijeloj planeti, na svim poljima, da naš stav promijenimo. Stara znanja ne piju vodu, sa starim znanjima ne možete da savladate nove izazove – rekao je.

Kako dodaje, njegovu firmu je održalo to što su inovativni i drugačiji od svih.

– Ili imamo proizvode koje nema niko, ili ako ih ima mi imamo najbolje. Jer proizvod je ključ ključeva, ali ga treba komunicirati, jer za njega inače niko neće znati – naglasio je.

Prema njegovim riječima, bit će novih radnih mjesta, ali će biti potrebna nova znanja.

– Dolazi vrijeme kada ljudi neće željeti da rade, ali i kada će društvo morati da obezbijedi svima da mogu da egzistiraju, da li će to biti garantovana suma od 200, 500 ili 1.000 eura, zavisi od države. Bit će radnih mjesta, ali vidite i sada kolika je polarizacija bogatstva i siromaštva – istakao je Cepter i dodao da moramo da budemo koncentrisani na sutra, ono što je bilo jučer moramo da izbrišemo.

– Znači, nova znanja, novi pristup i malo više empatije, angažovanja i komunikacije. Mislim da nam je svijetla perspektiva jer ćemo spasti planetu, krećemo sa novim pristupom životu, porodici, vrijednostima, sve to manje megalomanski.