Rusija razvija autobus sa pogonom na vodonik do 2023. godine

Transport

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od vlade da nastoji da razvije klimatski prihvatljiv autobus na vodonik do 2023. godine, a dugoročno i željeznički transport na vodonik gorivo.

“Molim vas da imate na umu naše planove o upotrebi goriva za motorni pogon. Neophodno je napraviti sljedeći korak i razviti autobus za javni prevoz na vodonik do 2023 – ti zeleni autobusi koriste električni motor, ali potrebna nam je i snaga vodonika“, rekao je Putin na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

Ukazujući na potrebu Rusije za više zelenih transportnih tehnologija, predsjednik je rekao da sljedeći korak nakon autobusa na vodonik mora biti razvoj voza sa istom tehnologijom.

„Uzimajući u obzir zahtjeve zaštite životne sredine i zahtjeve gradskog prevoza, posebno u velikim gradovima u kojima puno vozila radi na dizel gorivo – za šta znamo da je loše za životnu sredinu i da emituje gasove koji stvaraju nepovoljno okruženje u velikim gradovima – gradski prevoz na pogon gasom, a posebno vodonikom, je velika potreba“, rekao je Putin.

U septembru je konsultantska firma KPMG uvrstila Rusiju među 25 zemalja čije su ekonomije i infrastruktura spremne za veliko pokretanje zelenog transporta. U oktobru je Mišustin odobrio mapu puta za razvoj ruske industrije vodonika, koja je, između ostalog, odobrila finansijske i druge mjere za period do 2024. godine za razvoj transporta na vodonik.