Airbusov koncept letećeg automobila predstavljen u Ženevi

Airbus u Ženevi predstavio Pop.Up, koncept modularnog letećeg vozila koje se može gradom kretati na više načina

Airbusov projekt Vahana u sklopu kojeg je razvijan koncept električnog autonomnog letećeg automobila. Do sada su u javnost stizale samo skice i opisi ovakvog revolucionarnog koncepta, ali sada je po prvi put Airbus prikazao prve rezultate.

Na najvećem evropskom sajmu automobila u Ženevi ove su sedmice predstavili Pop.Up, koncept modularnog letećeg vozila koje se može gradom kretati na više načina. Osnova Pop.Upa, razvijenog u saradnji s kompanijom Italdesign je putnička kapsula koja liči na automobile marke Smart. Ta kapsula koja je izrađena od ugljičnih vlakana, može se postaviti na podvozje s četiri kotača i služiti kao obični mali gradski automobil.

Na nju se može priključiti i sistem s četiri rotora koji bi je pretvorio u letjelicu – svojevrsni putnički dron. Slično Ehangu čiji bi dronovi uskoro trebali početi letjeti u Dubaiju, i u Airbusu planiraju ove kapsule učiniti dostupnima na zahtjev. Putnici bi trebali moći naručiti vožnju ovakvim prevoznim sredstvom putem mobitela i potom odabrati hoće li na odredište stići cestom ili vazduhom.

Postoji i mogućnost integrisanja Pop.Up kapsula u neki od sistem Hyperloopa. To znači da bi u budućnosti bilo moguće koristiti čak tri različita načina prevoza bez napuštanja udobnog sjedišta u Airbusovoj kapsuli.