Eurozona u deflaciji četvrti mjesec zaredom

Eurozona

Inflacija u evrozoni iznosila je u decembru minus 0,3 posto međugodišnje, zadržavši se na negativnoj teritoriji četvrti mjesec uzastopno, objavio je Zavod za statistiku EU, Eurostat.

U istom mjesecu 2019. godine, stopa rasta potrošačkih cijena u 19-članom monetarnom bloku iznosila je 1,3 procenta, na godišnjem nivou, prenosi tanjug.

S druge strane, decembarska inflacija u Evropskoj uniji ubrzala je rast na 0,3 odsto sa novembarskog nivoa od 0,2 procenta. Godinu dana ranije, iznosila je 1,6 posto.

Najniže međugodišnje stope inflacije registrovane su u decembru u Grčkoj (minus 2,4 posto), Sloveniji (-1,2%) i Irskoj (-1,0%), dok su najviše zabilježene u Poljskoj (3,4%), Mađarskoj (2,8%) i Českoj (2,4%).

U odnosu na novembar, inflacija je pala na godišnjem nivou u devet država članica EU, stabilna je ostala u osam, dok je u deset zemalja porasla.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u evrozoni potekao je iz sektora usluga (plus 0,3 procentna poena), a slijede hrana, alkoholna pića i duvan (+0,25 pp), neenergetska industrijske robe (-0,14 pp) i energija (-0,68 pp), navodi se u saopštenju Eurostata.