Mali investitori s Reddita krenuli da kupuju srebro, cijena porasla 15 odsto

Berza

Zajednica malih ulagača okupljena na digitalnoj platformi Reddit okrenula se u ponedjeljak srebru, nakon što je prošle nedjelje talasom kupovina osujetila špekulacije na Wall Streetu koje su trebale da spuste cijenu dionica lanca trgovine video igara GameStopa.

Neki su korisnici na forumu Wallstreetbets ustvrdili da se naveliko manipuli[e i cijenom srebra, naglašavajući da bi skok cijena plemenitog metala mogao nanijeti štetu velikim igračima na Wall Streetu.

– Razmislite koliko bi se moglo zaraditi. Ako vas nije briga za zaradu, pomislite da biste usput mogli uništiti banke poput JP MORGANa – citira BBC post korisnika Reddita RocketBoomGoa, napominjući da su ga pregledali brojni članovi foruma.

Neki su se usprotivili toj ideji, upozoravajući da bi išla na ruku fondovima koji su trebali zaraditi spuštanjem cijena dionica GameStopa. Za razliku od GameStopa, koji je prošle godine zbog pandemije koronavirusa poslovao s gubitkom, cijena srebra prošle je godine rasla, podsjeća BBC.

Jutros je cijena srebra na fizičkom tržištu u Aziji poskočila 7,4 posto, dostigavši rekord od prošlog avgusta , od 28,99 dolara po unci. U odnosu na prošlu srijedu, kada su među redditovcima počele kružili poruke o kupovini, viša je 15 posto.