Wall Street: Tržišta miruju nakon francuskih izbora

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo mirno jer nije bilo vijesti koje bi značajnije podstakle tržište, dok je VIX ′indeks straha′ pao na na najniži nivou od 1993. godine nakon pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 21.012 bodova, kao i Nasdaq indeks koji je dostigao 6.102 boda, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen na rekordnih 2.399 bodova.

S tržišta je uklonjen jedan od rizika nakon pobjede Emmanuela Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 odsto glasova birača, dok je liderka krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i EU, dobila 34 odsto.

Pobjeda 39-godišnjeg bivšeg bankara donijela je veliko olakšanje ulagačima koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. To se na tržištima očekivalo i već je ugrađeno u cijene akcija, kažu analitičari, stoga se juče trgovalo mirno.

Međutim, VIX ′indeks straha′ Čikaške berze opcija pao je 7,6 odsto, na 9,77 bodova, najniži nivo od 1993. godine. To pokazuje da ulagači ne osiguravaju svoje portfelje od pada cijena akcija jer procjenjuju da su rizici splasnuli.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,4 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

I na evropskim berzama se juče trgovalo mirno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 odsto, na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,18 odsto, na 12.694 boda, a pariski CAC 0,91 odsto, na 5.382 boda.