Microsoft i VW potvrdili saradnju na autonomnim vozilima

Tehnologija

Potvrđujući partnerstvo iz 2018. godine, njemački automobilski gigant Volkswagen i američki tehnološki div Microsoft objavili su u četvrtak da udružuju snage u razvoju autonomnih sistema upravljanja vozilima.

Volkswagen je rekao da ima za cilj ubrzati razvoj takvih povezanih sistema, koji sve više postaju norma u automobilskoj industriji dok prelazi na električna vozila.

“Ovo je sljedeći korak u našem strateškom partnerstvu,” rekao je direktor Microsofta Scott Guthrie, prenosi AFP.

Kompanije nisu dale informacije o finansijskim ili ugovornim detaljima sporazuma.

Volkswagen i Microsoft sarađuju od 2018. godine na stvaranju Cloud platforme za povezana vozila.

Prva ispitivanja planiranog sistema trebala bi se dogoditi kasnije ove godine, a predstavljanje je predviđeno za 2022. godinu, navodi se u izjavi.

Volkswagen planira da uloži oko 27 milijardi eura u ovo polje do 2025. godine, prenosi BiznisInfo.ba.

Volkswagenova jedinica “Car.Software” postavljena prošle godine imat će oko 11. 000 ljudi koji rade na njegovom “VW.OS” operativnom sistemu koji će povezivati automobile preko Clouda.

Druge tehnološke kompanije poput Applea već su najavile planove za autonomna vozila, dok kompanija prema navodima sada testira svoja vozila.

Njemačka grupa, poput ostalih kompanija iz ovog sektora, otkriva da je prelazak na električne automobile jednako veliki ako ne i veći računalni nego proizvodni izazov, što dovodi do sve većeg broja takvih povezivanja.

General Motors je upravo potpisao sličan ugovor s Microsoftom kako bi ubrzao uvođenje autonomnih vozila, dok je francuski Renault prošle godine uspostavio partnerstvo s Googleom.