Rimac i Porsche prikupljaju 150 miliona eura da preuzmu Bugatti

Akvizicije

Porsche će učestvovati u prikupljanju 130-150 miliona eura svježeg kapitala Rimac Automobila koji će hrvatskoj kompaniji poslužiti za preuzimanje Bugattija, izjavio je Mate Rimac za Automobilwoche, prenosi Seebiz.

Prikupljanje sredstava trebalo bi biti dovršeno za dva do tri mjeseca, a sljedeći krug planiran je krajem godine, rekao je Rimac za spomenuti časopis.

Porsche je vlasnik 15,5% udjela u Rimac Automobilima i mogao bi povećati svoj udio na nešto manje od 50% u ugovoru koji bi takođe uključivao prenos Volkswagenove marke super automobila Bugatti na Rimac, piše Automobilwoche.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je ranije ovog mjeseca da su u toku intenzivne rasprave o budućnosti Bugattija i da bi Rimac mogao igrati pozitivnu ulogu jer su marke u dobrom tehnološkom stanju, dodajući da se odluka očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

Rimac je razvio električnu platformu superautomobila koju isporučuje drugim proizvođačima automobila, uključujući automobile Pininfarina.

“Superautomobili imaju ograničeno tržište, tržište komponenata je puno veće. Zbog toga planiramo proširiti našu kompaniju ”, rekao je Rimac za Automobilwoche.

To uključuje planove za više nego udvostručenje radne snage Rimac Automobila do početka 2023. na 2.500 s trenutnih 1.000, rekao je Rimac.