Euro premašio 1,08 dolara, južnokorejski von iznenadio

Vrijednost eura međunarodnim valutnim tržištima u četvrtak ujutro je porasla u odnosu na dolar na najviši nivo od 8. decembra

Evropskom valutom se jutros trgovalo po cijeni 1,0815 dolara, što je za 0,45% viša cijena u odnosu na kasno sinoć.

Euro je ojačao i u odnosu na britansku funtu, 0,34%, dok je oslabio prema jenu (0,37%), švajcarskom franku (0,14%), ruskoj rublji (0,35%).

Dolar je oslabio prema većini glavnih svjetskih valuta. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih valuta, jutros je oslabio 0,4%, na najniži nivo u posljednjih 11 sedmica, nakon što je američka centralna banka razočarala investitore nagovjestivši da u martu neće biti povećanja kamatnih stopa.

Američka centralna banka (Fed) zadržala je kamatne stope na postojećem nivou, u rasponu 0,5% do 0,75 odsto, saopštivši da su se u posljednje vrijeme popravili rezultati mjerenja potrošačkog i poslovnog raspoloženja, dodajući da je investiciona aktivnost “blaga”.

Investitori su nervozni i zbog neizvjesnosti oko budućih Trampovih poteza, posebno u svjetlu njegovih komentara od prošle nedjelje u kojima favorizuje slabiji dolar.

Iznenađenje na valutnim tržištima jutros je priredila valuta Južne Koreje koja je porasla 1 odsto u odnosu na dolar, na 1140.93 vona za dolar, najviši nivo od sredine decembra. Von je naglo ojačao nakon podatka da je inflacija u Jućnoj Koreji u januaru dosegla 2 odsto, dok su analitičari očekivali stopu inflacije oko 1,5 odsto.