Euro dosegao nivo 1,06 dolara

Valuta

Euro je i juče ojačao na međunarodnim tržištima valuta prema američkoj valuti, a neki analitičari smatraju da će cijena evropske valute još rasti.

Tokom dana eurom se trgovalo oko nivoa 1,06 dolara. U Njujorku se trgovalo za 1.0598 dolara, što predstavlja dnevni rast od 1,04 odsto.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svjetske valute. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, u četvrtak je oslabio 1,2 odsto.

Dolar se našao pod pritiskom nakon objavljivanja zapisnika sa sastanka Fed-a održanog 13. i 14. decembra prošle godine, u kojem je naglašena neizvjesnost oko uticaja Trampove administracije na tempo povećanja kamatnih stopa. U zapisniku je takođe navedeno da nedavni rast dolara može otežati finansijske uslove i ograničiti ekonomski rast.

Pored toga u centralnoj banci nisu sasvim sigurni koliko su realna Trampova predizborna obećanja o ubrzanju  privrednog rasta i inflacije.

Iz svega toga su investitori zaključili da su njihove nade o agresivnijem tempu povećanja kamatnih stopa u SAD možda, bile preuveličane. Neki učesnici tržišta smatraju da je uspon koji se povezuje s Trampom već završen. Drugi su suprotnog mišljenja da će pravi uzlet tek početi nakon što Tramp preuzme funkciju.

U fokusu je bio juan koji je u odnosu na dolar ostvario najveći dvodnevni dobitak od 2010. godine, od kada se kineskom valutom trguje na inostranim tržištima.

Skoku juana doprinio je i rast prekonoćnih troškova zaduživanja na međubankarskom tržištu u Hong Kongu na 96 odsto. Oštro jačanje juana pokrenulo je talas dobitonosnih prodaja dolara.