Ko je kupio bitcoine vrijedne 806 miliona dolara?

Investicije

Učesnici tržišta krptovaluta se zabavljaju traženjem odgovora na pitanje ko je kupio veliki blok bitcoina vrijedan čak 806 miliona dolara. Ta je transakcija juče realizovana na segmentu Coinbasea za profesionalne investitore – Coinbase Pro.

Znatiželjnici se pitaju radi li se o jednom velikom investitoru ili je nekolicina njih ušla u novi krug kupovine. Postoji i opcija da se radi o nekoj vrsti internog transfera.

Prema podacima koje je pružila kompanija za analizu blockchain-a CryptoQuant, nekih 14.666 BTC-a je u malom broju transakcija premješteno s berze tokom ranih jutarnjih sati po američkom vremenu.

Transfer je uslijedio nakon što je cijena bitcoina pala u ponedjeljak za najviše u mjesec dana, na oko 54.000 američkih dolara, što je nivo koji tržište nije vidjelo gotovo dvije nedjelje. Do utorka se najveća kriptovaluta ustalila i trgovala na cijeni od oko 55.000 dolara.

“Odliv je podijeljen na više novčanika, što bi mogli biti njihovi vrući novčanici, koji predstavljaju interni transfer ili novčanik za institucije”, rekao je Ki Young Ju, izvršni direktor CryptoQuanta, za CoinDesk.

Coinbaseovi hladni novčanici za čuvanje direktno su integrisani s recepcijom (OTC) berze. Institucije i veliki trgovci obično trguju putem OTC deskova kako bi izbjegli preveliki uticaj na tržišnu cijenu. Stoga se odljevi iz Coinbase Pro često uzimaju kao institucionalna potražnja za bitcoinima.

“Mislim da će to vjerovatno biti novčanik za skladištenje, što bi moglo ukazivati na to da institucije još uvijek dosta kupuju”, rekao je Ju, ali je i dodao da je to samo nagađanje.

(SEEbiz)