Hamilton pristao na veliko smanjenje plate, ali je i dalje najplaćeniji vozač u F1

Sport

Lewis Hamilton je tek u februaru potpisao novi ugovor s Mercedesom i tako postao posljednji aktivni vozač Formule 1 koji je potvrdio svoju poziciju na gridu.

Puno se pisalo o činjenici da je Hamilton, uostalom, kao i njegov timski kolega Valtteri Bottas, potpisao tek jednogodišnje produženje ugovora i šta to znači za njegovu budućnost u sportu. Priče o penzionisanje nakon ove sezone, ipak, čine se preuranjenim.

Međutim, prema informacijama s portala RaceFans, Hamilton je pristao na veliko smanjenje plate prilikom potpisivanja ugovora. Financijske i etičke okolnosti potpisivanja multimilionskog ugovora tokom pandemije koja je mnoge gurnula u radnu neizvjesnost nisu mogle biti zanemarene.

Hamilton je tako potpisao godišnji ugovor vrijedan nešto više od 25 miliona eura (30 miliona dolara), što je otprilike osam miliona eura manje od cifre koju je godišnje zarađivao prema starom ugovoru (40 miliona dolara).

Uprkos tome, Hamilton je i dalje najplaćeniji vozač u sportu. Nakon njega slijede Max Verstappen i povratnik u sport, Fernando Alonso. Zanimljivo, četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel takođe je pristao na smanjenje plaće prilikom prelaska iz Ferrarija u tim Aston Martina.

Najslabije plaćeni vozač je AlphaTaurijev rookie Yuki Tsunoda, koji će zarađivati pola miliona dolara po sezoni.