Udio bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dvije godine

Valuta

Udio bitcoina na tržištu kriptovaluta najniži je u dvije godine pod uticajem rasta XRP-a i ethera posljednjih nedjelja.

Tržišna dominacija bitcoina pala je na 55 posto, što je najniži nivo od aprila 2019. godine, prema podacima kompanija Messari i coinGecko. Na početku ove godine tržišni udio bitcoina iznosio je 70 posto.

Pad je posljednjih nedjelja bio podstaknut snažnim rastom kriptovaluta poput binance coina (BNB) i XRP-a (XRP), budući da se tržišna vrijednost bitcoina održala na stabilnom nivou od oko 1 bilion USD ili nešto iznad. Trend nudi podsjetnik na to koliko se novca ovih dana slijeva u digitalnu imovinu izvan bitcoina, iako se velika berza Coinbase ove nedjelje priprema za javnu kotaciju dionica namijenjenu investitorima s tradicionalnog tržišta.

Cijena najveće kriptovalute udvostručila se ove godine na oko 60.000 američkih dolara, ali drugi su tokeni porasli višestruko snažnije. BNB, uslužni žeton koji se koristi na Binanceovim platformama, skočio je 22% u protekla 24 sata, što je uzlet od čak petnaest puta, pa mu je sada tržišna vrijednost oko 90 milijardi dolara.

XRP, digitalni token koji se koristi u platnoj mreži Ripple Labs, udvostručio se u sedam dana do nedjelje, što je njegov najbolji nedjeljni rezultat u više od tri godine. Tržišna vrijednost je između 50 i 140 milijardi dolara,u zavisnosti od toga kako se izračunava.

U međuvremenu, eter (ETH), izvorna kripto valuta Ethereum blockchaina i druga kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, nedavno se popeo na novih svih vremena blizu 2200 dolara, prema podacima CoinDeska. Tržišna kapitalizacija ethera sada je oko 250 milijardi dolara, jer su se cijene ove godine gotovo utrostručile.

Izvor: SEEbiz