Bitcoin transakcije nikad nisu bile skuplje

Valuta

Transakcije za kupoprodaju bitcoina nikad nisu bile skuplje. Visina naknada podudara se s mnogobrojnim poteškoćama i blokira potražnju.

Prosječne naknade za transakcije Bitcoina dobro su premašile vrhunce svih vremena jer su prekidi rudarenja u Kini usporili proizvodnju blokova u vrijeme kada potražnja za prostorom blokova nikada nije bila veća.

Prosječna naknada iznosi oko 59 USD. U 2017. godini, za vrijeme vrhunca posljednjeg bikovskog tržišta bitcoina (BTC), prosječne naknade za transakcije iznosile su samo 50 dolara.

Te visoke transakcijske naknade podudaraju se sa nizom nesreća u kineskim rudnicima ugljena zbog kojih su rudarske farme u regijama bogatim ugljem u Kini bile izvan mreže. Bitcoinov hashrate pao je nekih 25%, na 125 egzahaša u sekundi, prema podacima iz izvještaja o rudarskom bazenu.

“Ovo je kombinacija nestašice ASIC-a, ogromnih povećanja cijena poteškoća s BTC-om i naglog pada hashrate-a, što rezultira sporijim blokadama, zaostatkom transakcija i dodatnim naknadama po bloku”, rekao je glavni direktor kompanije Compass Mining Thomas Heller za CoinDesk.

Ovom će se brzinom poteškoće s rudarenjem bitcoina vjerovatno prilagoditi tek s prvim danima maja. Ovaj rezultat samokorekcije upravlja koliko je rudarima teško ili lako pronaći sljedeći blok u bitcoinovom blockchainu, a on se obično mijenja svake dvije nedjelje (ili tačnije, nakon svakih 2.016 blokova).