Istraživanje: Rad od kuće čini nas produktivnijim

Living

Veliki eksperiment rada od kuće, koji je uzrokovan pandemijom COVID-19, podijelio je mišljenje u korporativnom svijetu i izazvao beskrajno duge rasprave o tome da li zaposleni mogu raditi jednako efikasno iz kuhinje kao iz kancelarije.

Novo istraživanje pokazalo je da nas rad od kuće, zapravo, čini produktivnijim, piše Bloomberg.

Ekspanzija rada od kuće podići će produktivnost u ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država za pet posto, najviše zbog uštede za odlazak na posao, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da će prisilno usvajanje novih tehnologija uslijed pandemije biti od višestruke koristi po ekonomiju, a niska produktivnost, koja je ocijenjena kao jedna od najvećih prepreka ubrzanom rastu ekonomije, sada bi se mogla biti uklonjena.

Rad od kuće nakon pandemije

No, nisu svi ljubitelji rada od kuće.

David Solomon, izvršni direktor Goldman Sachs Group Inc, nazvao je novi način obavljanja posla “privremenim rješenjem”, koje će se ukinuti “što je prije moguće”, tvrdeći da je naročito važno da novi radnici  apsorbiraju kulturu Wall Streeta.

Suprotno tome, Mark Zuckerberg, glavni izvršni direktor Facebooka, kaže da je mogućnost zapošljavanja inženjera koji su fizički daleko od ureda kompanije otvorila nove baze talenta, a mnogi zaposleni radiće od kuće i nakon pandemije – uz plate koje su u skladu s njihovim novim lokacijama.

U istraživanju je učestvovalo više od 30.000 američkih radnika, kako bi se utvrdilo hoće li nastaviti raditi od kuće i nakon što pandemije prođe.

Trenutni rezultati pokazuju kako će se broj radnih sati od kuće provećati sa pet posto sedmično na 20 posto, što je, naravno, znatno niže od onoga što smo prinudno imali na vrhuncu pandemije.

Privilegija obrazovanih i bogatih

Mnoge kompanije već najavljuju kako će ponuditi fleksibilnije radne opcije svojim uposlenicima te kako smanjuju veličine svojih kancelarija.

HSBC Holdings Plc je najavio da će cijeli jedan sprat na kojem su prije bile kancelarije za zaposlene sada pretvoriti sobe za radne sastanke.

Kompanija Twitter Inc. je odobrila mogućnost neograničenog rada od kuće i nakon pandemije.

Ipak, neka zanimanja je nemoguće raditi iz topline doma, posebno ona manje plaćena, kao što su ugostiteljstvo ili neke druge esencijalne grane privrede.

Rad od kuće otvara mnoga sociološka pitanja, a kako sada stvari stoje, rad od kuće postaje privilegija obrazovanih i bogatih, zaključili su istraživači.

I nakon što pandemija prođe, ulaganja u opremu, prilagođavanje doma poslu te strah od gužve natjerat će mnoge ljude da više rade od kuće, ako za to budu imali mogućnost.

Prema još jednom istraživanju, svaka peta kompanija u SAD-u planira da smanjiti površinu kancelarije.