Evropski muzeji nedeljno gube 600.000 evra

Living

Predsjednik Mreže evropskih muzejskih organizacija, David Vijom, na onlajn konferenciji o poslovanju muzeja u doba krize u organizaciji agencije Tass upozorio je da gubici muzeja u turističkim regijama u protekla dva mjeseca bilježe gubitak od 80 odsto.

Vijom je napomenuo da muzeji u glavnim evropskim gradovima bilježe smanjenje prihoda više od muzeja u unutrašnjosti.

Postavke u 19 najposjećenijih muzeja u Evropi 2018. godine vidjelo je više od 80 miliona ljudi, što je za 6,1 odsto više nego pre dvije godine. Najpopularniji muzeji se uglavnom nalaze u Londonu, Parizu i Moskvi.

Na konferenciji je direktorka moskovske Tretjakovske galerije, Zelfira Tregulova, izjavila je da je ta galerija u gubitku oko 2,7 mililona evra u periodu dok je trajalo tromesečno zatvaranje. Galerija Tretjakov je najveći centar ruske umjetnosti u svijetu. Njegov nastanak se vezuje za 1856. godinu, kada je moskovski trgovac Pavel Mihajlovič Tretjakov kupio djela brojnih ruskih umjetnika kako bi formirao muzejsku kolekciju koja bi jednom mogla da preraste u državni muzej. Danas u galeriji ima više od 130.000 eksponata. U 2018. godini ova galerija je imala 2,1 miliona posjeta.

Služba za odnose sa javnošću Puškinovog muzeja lijepih umjetnosti saopštila da ta institucija svakodnevno gubi oko 28.000 evra. Inače, turizam u Rusiji, kao i svuda u svijetu, trpi velike gubitke i šteta se za sada procjenjuje na oko 187 milijardi evra.