Dolar potonuo ispod dvomjesečnog minimuma

Valuta

Dolar je potonuo ispod dvomjesečnog minimuma prema glavnim rivalim jer je razočaravajući izvještaj o zapošljavanju u SAD naveo investitore da smanje očekivanja u vezi s rastom kamatnih stopa, a ove nedjelje su fokus preusmjerili na najavljene podatke o inflaciji.

SAD su otvorile u aprilu 266.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je neočekivano porasla, što je bio “hladan tuš” za spekulacije o ubrzanom usponu inflacije.

Dolarski indeks, koji mjeri kretanje američke valute prema korpi šest glavnih konkurenata, iznosio je na azijskom trgovanju 90,259 poena, nakon što je prethodno u jednom trenutku potonuo na samo 90,128 bodova prvi put od 26. februara, izvještava Rojters.

Britanska funta je bila najveći dobitnik među valutama kojima se najviše trgovalo, ojačavši za 0,5 odsto, na najviši nivo od 25. februara, uprkos izjavi škotske premijerske Nikole Stardžon da je još jedan referendum o nezavisnosti neizbježan nakon pobjede njene stranke na izborima.

“Trend pada američkog dolara može se nastaviti ove nedjelje”, napisao je strateg Komonvelt banke Australije Kim Mundi u bilješci klijentima, predviđajući uspon evra iznad 1,22 dolara.

“Neočekivano spor oporavak na američkom tržištu rada pojačava potrebu opreznog pristupa Odbora za operacije na monetarnom tržištu (FOMC) u vođenju politike”, pri čemu će “poboljšanje globalnih ekonomskih izgleda srednjoročno vršiti pritisak na američki dolar”, dodao je Mundi.

Evro je porastao za 0,1 procenat na 1,2172 dolara, a prvobitno je ujutro dostigao najvišu vrijednost od 26. februara, od 1,2177 dolara.

Prema japanskoj valuti, dolar je ojačao na 108.865 jena, ali je i dalje blizu minimuma zabilježenog 27. aprila.

Britanska funta je skočila na čak 1,4058 dolara, pošto su trgovci veći značaj pridali ekonomskom oporavku Ujedinjenog Kraljevstva, a ne potencijalom još jednom škotskom referendumu, ocjenjuje strateg Nacionalne banke Australije Gevin Frend.

Bilo kakvo glasanje o nezavisnosti je “na dugom štapu i po našem mišljenju trenutno nije nešto što bi moglo bitnije da utiče na britansku funtu”, dodao je on, procjenjujući da će kurs do kraja juna stići na 1,45 dolara za funtu.

Na tržištu kriptovaluta, eter je nastavio sa serijom rekordnih dobitaka ovog mjeseca, skočivši za više od 5,0 odsto na čak 4.148,88 dolara. Ovaj, drugi najveći digitalni token na svijetu, od početka maja do sada je uzletio za 41 procenat.

Bitkoin je s druge strane ostao ispod nivoa od 60.000 dolara, konsolidujući se nakon strmoglavog pada 25. aprila na samo 47.004,20 dolara sa rekordnog nivoa od 64.895,22 dolara zabilježenog sredinom prošlog mjeseca.

Istovremeno, četvrta po veličini virtuelna valuta dodžkoin je posustala za dodatnih oko 0,53 dolara nakon što je u nedjelju izgubila više od trećine vrijednosti, kada se američki milijarder Ilon Mask u jednoj tv emisiji našalio na račun dodžkoina nazivajući ga “praznom pričom”.