Kriptovalute već izgubile 93,5 milijarde dolara

Valuta

U jednom trenutku vrijednost bitkoina spustila se nevjerovatnih 40 odsto sve do 4.000 dolara, ali se kasnije dijelom oporavila, pa se u petak oko 15.30 sati po srednjoevropskom vremenu njime trgovalo po 5.736 dolara. No, ostaje zabilježeno da je bitkoin ostvario najveći dnevni pad od 2013. godine, piše Poslovni.hr.

Treba podsjetiti da je tokom prvih šest nedjelja ove godine najpopularnija kriptovaluta povećala svoju vrijednost za čak 50 odsto, pa se njom trgovalo 13. februara i po 10.400 dolara. Rast je podržavalo skorašnje prepolovljavanje iznosa koji će od maja dobijati njegovi “rudar” i očekivanja o većem prihvatanju u uobičajenim finansijskim tokovima.

Međutim, krajem februara, kako se epidemija korona virusa proširila i u Evropu, vrijednost bitkoina počela je da pada, da bi negativan trend eskalirao prošle nedjelje. Inače, bitkoin je izbrisao sve dobitke za ovu godinu. Može se reći da je tržište kriptovaluta u korak slijedilo akcionarsko tržište, a koje je u Americi u četvrtak proživjelo najgori dan nakon 1987. i “Crnog ponedeljka”.