Leteći taksi pojaviće se na Olimpijskim igrama u Parizu

Transport

Kompanija Volocopter sprema leteći taksi sa osamnaest propelera. Novo transportno sredstvo je uspješno prošlo sve testove, pa se očekuje da se pojavi na Olimpijskim igrama, koje će se 2024. godine održavati u Parizu.

Leteći taksi je ponio ime VoloCity eVTOL (električna letjelica sa sposobnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja), a u pitanju je veliki dron u kojem ima mjesta za dva putnika. Vozilo je uspješno obavilo sve testove, a prvi let se odvijao na visini od oko trideset metara. Letjelica je prešla razdaljinu od oko petsto metara, brzinom od oko 30 kilometara na sat, a let je potrajao tri minuta.

Eksperti iz Evropska agencije za vazduhoplovnu sigurnost (EASA) tvrde da je Pariz najpogodniji evropski grad za testiranje električnih letjelica. Trideset kompanija već učestvuje u programu RE.Invent Air Mobility, što Pariz stavlja na vrh liste kada je budućnost letećih taksija u pitanju, piše PCPress.

U pitanju je tržište koje konstantno raste, pa se procjenjuje da će do 2035. godine dostići ukupnu vrijednost od 300 milijardi dolara. To je dovoljan razlog da se uđe u trku za najbolji leteći taksi, a Olimpijske igre su odlična prilika da se demonstrira funkcionalnost taksija nove generacije.