Stranci u Kini mogu da koriste digitalni juan

Valuta

Narodna banka Kine obavijestila je da strani posjetioci više ne moraju da otvaraju bankovne račune za obavljanje e-plaćanja u Kini.

„Stranci koji dolaze u Kinu mogu da otvore e-CNI novčanik kako bi zadovoljili dnevne potrebe plaćanja i to bez otvaranja domaćeg bankovnog računa“, istakla je centralna banka najmnogoljudnije zemlje na svijetu u svojoj bijeloj knjizi o e-CNI, digitalnom juanu, valuti koju je razvila kineska vlada, prenosi Russia Today.

Iako su e-plaćanja glavni oblik transakcija u Kini, dvije vodeće aplikacije za mobilno plaćanje u zemlji, kojima su donedavno upravljali Tencent i Alibaba, zahtijevale su kineski bankovni račun za obavljanje plaćanja u zemlji, što je stvaralo poteškoće strancima. Potez centralne banke ima za cilj eliminisanje ove smetnje, s tim što je sada potreban samo broj mobilnog telefona za digitalno plaćanje u zemlji.

„Internacionalizacija valute je prirodni rezultat izbora tržišta. Međunarodni status državne valute zavisi od njenih ekonomskih osnova i dubine, efikasnosti i otvorenosti njenih finansijskih tržišta“, navela je centralna banka.

Kina razvija e-CNI od 2014. godine, a bijela knjiga opisuje glavne ciljeve digitalnog juana, razlikujući ga od ostalih digitalnih alata za plaćanje kao zakonsko sredstvo plaćanja, ne zahtijevajući bankovni račun, podržavajući plaćanja van mreže i pružajući anonimnost.

Prema kineskoj centralnoj banci, e-CNI „prikuplja manje podataka o transakcijama od tradicionalnih elektronskih plaćanja i ne pruža informacije trećim licima ili drugim vladinim agencijama, osim ako nije drugačije propisano zakonima i propisima“.

Centralna banka testira svoj digitalni juan u Kini više od godinu dana, sa više od 20,87 miliona ličnih i oko 3,51 miliona korporativnih n<digitalnih ovčanika. Kombinovana vrijednost do sada obavljenih transakcija iznosila je oko 34,5 milijardi juana (5,39 milijardi dolara).

Izvor: Biznis.rs