Raste potražnja za konvertibilnom markom

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić potvrdio je stabilnost monetarne politike u BiH, dodajući da je stanje privrede stabilno s evidentnim pozitivnim pomacima

Zabilježen je i rast industrijske proizvodnje od 4,3 posto, e bh. moneta stabilna te da je smanjen broj nezaposlenih, dok je pokrivenost uvoza izvozom 58,4 posto, što je najveća stopa u posljednjih 20 godina.

Istakao je i da se ove godine očekuje da će taj procenat biti 60 posto, a upravo zbog toga čelnik Centralne banke BiH pozitivnom ocjenjuje trenutnu situaciju u BiH, dodajući da bi bilo još i bolje da je stopa BDP-a četiri posto ili viša.

– Srednjoročno to građani ne bi mogli osjetiti, ali ukoliko bi BDP bio iznad četiri posto taj efekat bi se mogao vidjeti, a tome bi doprinijele privredne aktivnosti jer smo na taj način razumjeli aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) – pojasnio je Softić.

Podvukao je da Centralna banka nije komercijalna organizacija dodajući da je njen mandat monetarna politika, odnosno monetarna i finansijska stabilnost, ističući da je konvertibilna marka (KM) čvrsto vezana za euro i stabilna je.

Jedan indikator je da raste potražnja za KM. Godišnje imamo po 300 ili 400 miliona više interesa za KM, a naša obaveza je da otkupimo euro i da prodajemo KM zbog čega taj pokazatelj pozitivno govori o KM rekao je guverner Centralne bake BiH. (Indikator)