Luca de Meo novi izvršni direktor Renaulta

Lider

Tačan opis njegove funkcije je izvršni direktor Renaulta i predsjednik Renaulta, prenosi Tportal.hr.

De Meo je mjesecima važio kao zamjena svrgnutog generalnog direktora Thierryja Bollorea, ali njegovo imenovanje je kasnilo jer je sa VW grupacijom imao klauzulu o zabrani takmičenja, odnosno prelaska u konkurentsku firmu. De Meo će preuzeti upravljanje u Renaultu u kritičnom trenutku zbog pada dobiti i smanjene prodaje te ozbiljnim pitanjima o budućnosti 20-godišnjeg saveza s Nissanom.

De Meo će preuzeti ovu funkciju 1. jula, navedeno je u izjavi Renaulta.

De Meo zamjenjuje Clotilde Delbos, koja je preuzela funkciju privremenog predsjednika Renaulta nakon što je Bollore odstupio u oktobru. Delbos će ostati privremena izvršna direktorica dok Luca de Meo ne preuzme dužnost, rečeno je iz Renaulta. Odbor bi želio da nakon toga Delbos postane zamjenica izvršnog direktora, navodi se u izjavi.

De Meu će biti zabranjeno objavljivanje podataka o konkurenciji pet mjeseci i to vrijeme mora da provede kod kuće prije nego što 1. jula zvanično nastupi u Renaultu. Njegov posao na mjestu izvršnog direktora će morati da bude odobren na Renaultovoj glavnoj skupštini dioničara u aprilu.

De Meo je bio CEO marke Seat u VW Group pet godina dok tu poziciju nije napustio ovog mjeseca. Vodio je Seat do rekordne prodaje, uključujući 517.600 automobila u 2018., što je rast od 11 posto u odnosu na 2017., te je brendu dao sportskiji imidž, stvorivši zasebnu marku Cupra namijenjenu mlađim kupcima.